Update

Het Cybersecurity Dreigingsbeeld en advies rapport is uit! Download hem hier.

Lees verder
Cyber Security Specialist Pinewood

Hoe Vulnerability management werkt

We zien het steeds vaker in het nieuws. Een organisatie is getroffen door datadiefstal. Hoe kan het zo zijn dat een infrastructuur door iemand van buitenaf betreden wordt? In de meeste gevallen gebeurt dit door een kwetsbaarheid binnen de infrastructuur welke niet is opgevallen. Had dit voorkomen kunnen worden? In 99% van de gevallen is dit zeker te voorkomen. Hiervoor dien je natuurlijk wel te weten waar deze kwetsbaarheid zich bevindt en wat je kunt doen om deze op te lossen. Hier gebruiken we Vulnerability management systemen voor.

Wat is Vulnerability management?

Vulnerability management betekent eigenlijk niks anders als je kwetsbaarheden beheren. Dit houdt in dat je in kaart brengt waar en welke risico’s er in jouw infrastructuur leven. Want hoe beter je je kwetsbaarheden kent, hoe beter je je ervoor kunt beveiligen. Het doel van vulnerability management is om de algehele blootstelling aan risico’s van een organisatie te verkleinen, door zoveel mogelijk beveiligingsproblemen te verhelpen. Dit kan een uitdagende taak zijn, afhankelijk van het aantal potentiële beveiligingsproblemen en de beperkte resources die beschikbaar zijn voor herstel. Vulnerability management moet een continu proces zijn, om op de hoogte te blijven van nieuwe en opkomende bedreigingen en veranderende omgevingen.

Hoe doet een Vulnerability Management systeem dit?

Een vulnerability managementsysteem heeft een zogenoemde scanner die de gegevens verzameld. Het proces gaat in het kort als volgt:

De scanner gaat elke gedefinieerde asset eerst af met een reconnaissance fase. Dit is een fase waar eerst alle informatie over deze asset wordt verzameld, ook wel footprinting genoemd.

Dit zijn gegevens zoals het operating system en welke soorten connectie protocollen er open staan en ook de software wat mogelijk op deze asset geïnstalleerd staat. Daarnaast worden de versie nummers opgehaald. In deze fase wordt er dus zoveel mogelijk informatie verzameld over deze asset.

Vervolgens worden de resultaten tegen een database vergeleken waarin alle bekende kwetsbaarheden staan voor bepaalde versies software en protocollen. Ook kan het systeem deze kwetsbaarheid testen op de asset om er zeker van te zijn dat het geen false positive is. Hiermee bevestigt het systeem dat deze kwetsbaarheid te misbruiken is.

We krijgen dan een overzicht te zien welke kwetsbaarheden er binnen deze asset leeft en hoe we dit kunnen oplossen om te voorkomen dat er misbruik van gemaakt wordt.

Waarom is het belangrijk om Vulnerability Management te hebben?

Hiermee kunnen we kwetsbaarheden in kaart brengen en deze oplossen voordat er misbruik van gemaakt wordt. Als je niet weet waar je kwetsbaarheden binnen je infrastructuur ligt, kan je deze moeilijk oplossen. Maatregelen treffen om zoveel mogelijk veilig te blijven doormiddel van EDR of antivirus oplossingen is goed, maar als de software binnen je infrastructuur niet meer veilig is en je bent hier niet van op de hoogte, loop je mogelijk een risico dat je een indringer een mogelijkheid geeft om je infrastructuur binnen te treden.

Voordelen van vulnerability management

Hieronder staan enkele voordelen van vulnerability management:

  1. Verminderen van risico’s: Door kwetsbaarheden proactief te identificeren en te behandelen, kan de kans op beveiligingslekken worden verminderd. Dit helpt organisaties om hun IT-systemen en -infrastructuur beter te beschermen tegen aanvallen en cybercriminaliteit.
  2. Efficiëntie: Vulnerability management stelt organisaties in staat om de beveiligingsrisico’s van hun IT-systemen en -infrastructuur te prioriteren op basis van de ernst van de kwetsbaarheden. Dit stelt organisaties in staat om hun beperkte middelen en tijd efficiënter in te zetten en prioriteit te geven aan de belangrijkste kwetsbaarheden.
  3. Compliance: Veel organisaties hebben te maken met beveiligingsregelgeving en compliance-eisen, zoals de GDPR (AVG) of ISO 27001. Vulnerability management helpt organisaties om aan deze eisen te voldoen door kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken.
  4. Kostenbesparing: Door kwetsbaarheden proactief te identificeren en te behandelen, kunnen organisaties de kosten van datalekken en andere beveiligingsincidenten verminderen. Dit kan ook helpen om de kosten van beveiligingsinvesteringen in de toekomst te verminderen.
  5. Betrouwbaarheid: Het identificeren en aanpakken van kwetsbaarheden verbetert de betrouwbaarheid van IT-systemen en -infrastructuur. Dit kan helpen om de continuïteit van bedrijfsprocessen te waarborgen en downtime te voorkomen.

Kortom, vulnerability management is een belangrijk onderdeel van een effectieve IT-beveiligingsstrategie. Het kan organisaties helpen om hun IT-systemen en -infrastructuur veiliger, efficiënter en betrouwbaarder te maken.

Wat kan Pinewood hierin betekenen voor jouw organisatie?

Bij Pinewood werken we al langere tijd met Vulnerability management as a service voor onze klanten. Wij zijn een managed security service provider voor Rapid7 producten. Onze engineers zijn dus gecertificeerd en gespecialiseerd voor de producten die wij leveren en gebruiken van Rapid7.

Wij kunnen jouw organisatie helpen met het in kaart brengen van kwetsbaarheden binnen jouw infrastructuur, het advies en begeleiding hierin geven voor een veiligere infrastructuur, en natuurlijk jouw organisatie een stuk veiliger maken in dit digitale tijdperk.

Arthur van Vliet

Sales Manager

06 – 53 93 88 38

arthur.vanvliet@pinewood.nl