Met het toenemende gebruik van digitale technologie worden organisaties steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat uw organisatie weerbaar wordt tegen deze risico’s. Maar hoe doet u dat? In deze blog geven we u vier stappen die u kunt volgen om een cyberweerbare organisatie te creëren.
Stap 1: Voer een risicoanalyse uit
Voordat u kunt beginnen met het verbeteren van de cyberweerbaarheid van uw organisatie, is het belangrijk om te weten waar de grootste risico’s liggen. Hiervoor kunt u een risicoanalyse uitvoeren. Dit kan intern worden gedaan door uw IT-team, maar u kunt ook een externe specialist inschakelen om het proces te begeleiden. Tijdens de risicoanalyse worden de zwakke punten van uw organisatie op het gebied van cyberbeveiliging geïdentificeerd.
Zo kunt u assessment laten doen van de cyberweerbaarheid van de organisatie. Tijdens zo’n assessment worden onder andere kritieke activa, systemen en operaties geïdentificeerd, beleid en procedures geëvalueerd en responsbereidheid beoordeeld. Hierdoor krijgt u inzicht in de grootste risico’s en kwetsbaarheden en kunt u strategische beslissingen nemen om deze aan te pakken. Het assessment helpt ook om de organisatiedoelen in balans te brengen met cyberrisico’s en aan aandeelhouders, toezichthouders en rechtspersonen te laten zien dat er due diligence is uitgevoerd om de cyberweerbaarheid veilig te stellen.
Stap 2: Stel een beleid op
Zodra u weet waar de grootste risico’s liggen, kunt u een beleid opstellen om deze risico’s te beheren. Dit beleid kan bestaan uit richtlijnen voor wachtwoordbeheer, toegangscontroles en het opleiden van medewerkers over hoe ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden van phishing-aanvallen en andere cyberdreigingen. Zorg ervoor dat het beleid duidelijk is voor alle medewerkers en houd het regelmatig bij om ervoor te zorgen dat het up-to-date blijft.
Het opstellen van een beleid is een belangrijke stap in de richting van een cyberweerbare organisatie. Het beleid dient als basis voor de implementatie van technische en organisatorische maatregelen en de bewustwording van medewerkers. Het beleid dient ook als richtinggevend voor incidentresponse, recovery en continuïteit van de bedrijfsvoering. Daarnaast moet het beleid ook regelmatig worden geëvalueerd en bijgesteld om ervoor te zorgen dat het aansluit op de veranderende risico’s en naleving van wet- en regelgeving.
Stap 3: Investeer in technologie
Investeren in de juiste technologie is dan ook een belangrijke stap in de richting van een cyberweerbare organisatie. Hierbij kan gedacht worden aan het implementeren van firewalls, het gebruik van beveiligde servers en endpoint bescherming. Het is echter belangrijk om te realiseren dat technologie snel verouderd kan raken als het gaat om adequate beveiliging. Dit betekent dat het regelmatig evalueren of de huidige technologie nog voldoet aan de behoeften van de organisatie van groot belang is.
Daarnaast is het ook belangrijk om te investeren in security-oplossingen die geautomatiseerd kunnen werken, zoals next-generation firewalls, intrusion detection & prevention, security informatie- en eventmanagement (SIEM), en cloud-based security-oplossingen. Deze oplossingen zijn in staat om real-time gegevens te analyseren en kunnen daardoor sneller detecteren en reageren op cyberdreigingen.
Stap 4: Onderhoud een culturele verandering
Voor de effectiviteit van cybersecurity is het belangrijk om een cultuur van cyberweerbaarheid binnen uw organisatie te creëren. Dit kan worden gedaan door middel van het opleiden van medewerkers over hoe ze cyberdreigingen kunnen voorkomen en het aanmoedigen van een veiligheidsbewustzijn op het werk. Zoek manieren om de medewerkers te betrekken bij het beleid voor cyberweerbaarheid, bijvoorbeeld door middel van trainingen en oefeningen.
Een ander belangrijk aspect van het behouden van een culturele verandering is het ontwikkelen van een plan voor hoe te reageren op een cyberincident. Dit kan bestaan uit het opstellen van richtlijnen voor hoe te reageren op een cyberincident, het opleiden van medewerkers over wat ze moeten doen als er een incident plaatsvindt en het werken met externe specialisten om te helpen bij het herstellen van de systemen na een aanval.
Stap 5: Monitoren en bijstellen
Nadat deze vier stappen zijn gezet, is het belangrijk om de cyberbeveiliging van uw organisatie continu te monitoren en bij te stellen. Dit kan door middel van regelmatige controles, zoals penetration testing en security audits, om ervoor te zorgen dat de technologie up-to-date is en de beleidsmaatregelen effectief zijn.
Het is ook belangrijk om de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van cyberbeveiliging te blijven volgen, zoals nieuwe dreigingen en technologieën, en deze in overweging te nemen bij het bijstellen van de beveiligingsmaatregelen. Ook kan het een goed idee zijn om regelmatig interne oefeningen te doen, zoals incident simulations, om ervoor te zorgen dat medewerkers voorbereid zijn op een eventueel incident. Door deze vijf stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw organisatie zo cyberweerbaar mogelijk is.
Wilt u meer weten of hulp bij het cyberweerbaarder maken van uw organisatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies gesprek.